klimaatburgemeesterlelystad@gmail.com

Wie en wat?

Foto van Janneke Pikkert door Fotostudio Wierd

Janneke Pikkert

Graag stel ik me op deze plek aan je voor. Ik ben Janneke Pikkert, 41 jaar en vanaf 2005 woon ik in Lelystad. Ik ben trots dat ik per 1 november 2022 een jaar lang jullie Klimaatburgermeester ben!

Hoewel ik zuinig en milieubewust ben opgevoed, ben ik nooit bewust bezig geweest met duurzaamheid of klimaat. Dat veranderde op 2 januari 2010. Ik weet het nog precies, zoals dat gaat met momenten die een markeringspunt in je leven zijn. In de krant die rond de jaarwisseling werd uitgebracht stond een artikel met ´100 goede voornemens om in huis te besparen´. De tips varieerden van een deksel op de pan tijdens het koken tot een emmer onder de douche om water op te vangen.

Dat artikel heeft mij zó gegrepen. Ik ben alle tips gaan proberen en testen. Op dat moment is er bij mij een proces van start gegaan om meer klimaatbewust en duurzaam te gaan leven. Ik noem het bewust een proces, waarbij ik steeds -kleine of grotere- mijlpalen aan kan wijzen. Momenten waarop ik een stap maakte in een duurzame levensstijl. Bijvoorbeeld toen ik in 2016 stopte met vlees eten. Of het moment dat ik besloot geen nieuwe kleding meer te kopen. Zo gaat dat: met kleine tussenstapjes via iets grotere mijlpalen op weg naar een meer duurzaam leven.

Aan het eind van 2023

Ik ben gemotiveerd om als Klimaatburgemeester mensen in Lelystad te activeren om bewust te worden van de urgentie om bezig te gaan met milieu en klimaat, juist in onze eigen levens en dagelijkse gewoonten. Ik ben betrokken op Lelystad én onze aarde; als Klimaatburgemeester probeer ik dit bij elkaar te krijgen. Ik hou ervan om te kijken naar onze eigen verantwoordelijkheid. Daar wil ik de nadruk op leggen het komende jaar.

Dromen en ideeën om dat te bereiken heb ik genoeg. Maar het burgermeesterschap is slechts voor één jaar. Daarom ga ik me toespitsen op twee doelen:

Gedragsverandering

Driehonderd mensen in Lelystad hebben concrete aanpassingen in hun gedrag gedaan om hun dagelijks leven duurzamer te maken.

Klimaatplatform

Er ontstaat een klimaatplatform in Lelystad waar organisaties en bedrijven elkaar ontmoeten, inspireren en aanzetten tot actie op het gebied van natuur, milieu en circulariteit. Door dit platform wordt de groene invloed op de stad vergroot. Er zijn eind 2023 twintig partners bij het platform aangesloten.

Zorg goed voor de aarde

Tien jaar geleden is kringloopwinkel De Groene Sluis gestart. Daar ben ik vanaf het begin bij betrokken geweest, eerst als bestuurslid en inmiddels alweer vijf jaar in dienst als projectcoordinator. Heerlijk vind ik het om me steeds meer te ontwikkelen in kennis en bewustwording. Ik krijg enorm veel energie van het delen van die kennis. Om mensen te stimuleren om stapjes te nemen op weg naar een duurzamer leven. Mijn christelijke geloof is daarbij een belangrijke drijfveer. God zegt: ‘zorg goed voor de aarde’. Uit liefde en verwondering voor de natuur wil ik mij inzetten om die schoonheid te behouden.

Ik ben getrouwd met Niels, lees graag science fiction boeken en speel saxofoon. In mijn vrije tijd kan je me vinden in mijn tuin. Ik hou van natuurlijk tuinieren. Als de slakken het niet opeten, eten we groente uit onze moestuin. Ik geef inheemse planten een plek, insecten en vogels vinden dat heerlijk. Ooit, als ik tijd heb, ga ik een boek schrijven over rust vinden in de tuin. Het zit al in mijn hoofd, nu nog op papier zetten.

Het lijkt me leuk om jou te leren kennen. Welke rol speelt duurzaamheid in jouw leven? Misschien kunnen we elkaar inspireren tijdens een kop koffie of (in mijn geval) thee.

Blog, Tips & Inspiratie

Bekijk tips, doe inspiratie op en lees meer over de activiteiten van de Klimaatburgemeester Lelystad!

VRAGEN OF EEN GOED IDEE?

Laat je horen!

Klimaatburgemeester is een nevenfunctie, op persoonlijke titel. Er is geen budget beschikbaar. Je kunt je voorstellen dat sommige ideeën en activiteiten wel geld kosten. Voel jij de urgentie van een duurzamer Lelystad? Vul het contactformulier in of stuur een mail naar klimaatburgemeesterlelystad@gmail.com om te overleggen hoe jij je groene steentje kunt bijdragen.

7 + 10 =