klimaatburgemeesterlelystad@gmail.com

Terugblik door Jaap Knip

j
29 oktober 2022

Jaap Knip was de eerste Klimaatburgemeester van Lelystad. Hij werd op 28 oktober 2021 beëdigd en draagt op 29 oktober 2022 het stokje – én de symbolische ambtsketen van gerecycled plastic – over aan Janneke Pikkert. Jaap blikt terug op zijn ambtsperiode.

Het ministerie van Economische zaken vroeg, aan de vooravond van de Klimaatweek 2021, mensen voor te dragen die de functie van Klimaatburgemeester zouden kunnen invullen. Mijn zuster en zwager wisten wel iemand en zo werd ik de eerste Klimaatburgemeester van Lelystad. Vervolgens wachtte ik op instructies uit Den Haag want ik had geen flauw benul. Het enige wat ik kreeg was een klimaatvlag met daarop de aankondiging van de Klimaatweek. En dus maakte ik zelf een soort agenda.

Drie pijlers

Nu had de voordracht van mijn zus en zwager niet helemaal een zwakke basis want ik ben al heel lang erg betrokken bij het milieu, al heet dat tegenwoordig Klimaat. Ik heb bij wijze van spreken groene genen. Ik besloot dat mijn mandaat een jaar zou duren. De ambtsperiode is nergens vastgelegd. Verder besloot ik mijn opdracht te baseren op drie pijlers: in kaart brengen welke groene initiatieven er waren in Lelystad, scholen te betrekken bij mijn activiteiten en mijn avonturen vast te leggen in de Lelybel, het E-zine dat ik maandelijks zelf in elkaar zet.

Groen wensenlijstje

Het speelveld was niet alleen voor mij nogal onduidelijk. Ook op gemeentelijk niveau was men niet vertrouwd met het verschijnsel klimaatburgemeester. Het speelse karakter van de functie benutten voor de gemeentelijke klimaatagenda sprak de wethouder en burgemeester destijds niet aan. Toen ik langs het provinciehuis liep en geen teken van enige betrokkenheid met de Klimaatweek bespeurde, ging ik naar binnen. Daar waren de gedeputeerden Fackelday en Smelik bereid om met de drie klimaatburgemeesters van Flevoland in gesprek te gaan en ons groene wensenlijstje aandacht te geven. Dat vond ik heel positief en aardig.

Filmpjes op YouTube

Ik startte met het maken van een introductiefilmpje dat ik op YouTube zette. Daarin tal van ‘kleine’ groene initiatieven in de wijken, zoals: adoptie van bermen, kleermaker Ali, El Placer met milieuvriendelijke wijn, wereldwinkel Lelystad, Natuurwerkdag in het Bultpark, bloemrijke akkerlanden en het idee het vliegveld een andere bestemming te geven. Ik maakte ook filmpjes van de grootste batterij van Nederland die nog 7 keer zo groot werd. Ik mocht bij de opening zijn door minister Jetten. Ook maakte ik een item over batterijrecycling en interviewde ik de Dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland. Dit alles is te vinden op YouTube (zoekterm Klimaatburgemeester Lelystad) of kijk onder dit bericht om direct wat filmpjes te bekijken.

Zwerfvuil opruimen

Ik deed ook een project op twee scholen, de Tjalk en de Toermalijn. Op de BSO van de Tjalk brachten de kinderen een bezoek aan Gitta Löw die vertelde hoe zij in de buurt een stukje groen adopteerde en liet ze de kinderen zien hoe boeiend dat kleine stukje natuur kan zijn en hoe belangrijk voor de wijk. De kinderen gingen ook zwerfvuil opruimen en bouwden van de verzamelde materialen een volledig circulair huisje. Ook kwam de Lelystadse Boer langs om te vertellen over lokaal geproduceerd voedsel.

Klimaatmarkt & Groen Manifest

Ter afsluiting van mijn ambtstermijn organiseerde ik een Klimaatmarkt in de Kempenaar. Daaraan deden 16 partners mee, waaronder twee politieke partijen. Deze markt werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Fonds Verbraaken (NMFF). Om ook impact te hebben na de markt stelde ik een Groen Manifest op dat door alle partijen werd onderschreven. Daarin de oproep aandacht te geven aan het urgente karakter van de klimaatcrisis en het tempo dat nodig is om deze te bestrijden. In de toelichting bij het Manifest staan ook tal van voorbeelden die in projectvorm verder kunnen worden opgepakt door alle partijen. Wethouder Kruis opende de markt. Hij hing tevens mijn opvolger Janneke Pikkert de ambtsketen om. Aan haar de taak aan de functie verder invulling te geven. Ik heb het vaste vertrouwen dat haar dat gaat lukken en wens haar heel veel succes!

Logo Klimaatburgemeester Lelystad - lang

De Klimaatburgemeester Lelystad zet zich in voor een beter klimaat en inspireert anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen.

Laatste nieuws

Recente berichten

Terugblik Klimaatmarkt 2023

Terugblik Klimaatmarkt 2023

We kijken terug op een geslaagde Klimaatmarkt 2023 met workshops, lezingen, energie-advies, (h)eerlijk eten en drinken, tips om je tuin te vergroenen, een modeshow, interessante presentaties, volop interactie en een fijne opkomst. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Lees meer
Klimaatmarkt 2023

Klimaatmarkt 2023

Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseert de Klimaatburgemeester van 11.00 tot 15.00 uur in het Stadhuis van Lelystad een Klimaatmarkt. Met workshops, lezingen, energie-advies, (h)eerlijk eten en drinken, tips om je tuin te vergroenen én kinderactiviteiten zoals schminken.

Lees meer